Πρώτη εντεροσκόπηση με κάψουλα στη Μυτιλήνη

Η ενδοσκοπηση με κάψουλα είναι μία επαναστατική εξέταση που επιτρέπει την ενδοσκόπηση του λεπτού εντέρου με την βοήθεια μίας καταπινόμενης κάμερας η οποία διαθέτει φακό, φλας και κάρτα μνήμης και η οποία καταγράφει σε βίντεο διάρκειας 10-12 ωρών  το εσωτερικό του λεπτού εντέρου. Χρησιμοποιείται όταν ο ιατρός υποψιάζεται ότι υπάρχει κάποια βλάβη στο λεπτό έντερο σε ασθενείς με ανεξήγητες αιμορραγίες, διάρροιες, κοιλιακά άλγη, ή υποψία νόσου του Crohn. Η εξέταση αυτή πραγματοποείται μόνο σε επιλεγμένα νοσοκομεία λόγω της ειδικής εκπαίδευσης που προυποθέτει η ανάγνωση και ερμηνεία των εικόνων του εσωτερικού του λεπτού εντέρου.

 Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Μυτιλήνη ενδοσκόπηση με κάψουλα από τον Γαστρεντερολόγο Μαυρογένη Γεώργιο ο οποίος  διετέλεσε υπεύθυνος του τμήματος ενδοσκοπήσεων με κάψουλα στις πανεπιστημιακές κλινικές του Στραβούργου και Βρυξελλών την περίοδο 2009-2015 και έχει δημοσιεύσει εκτενώς μελέτες με κάψουλα σε διεθνή περιοδικά γαστρεντερολογίας.

Η εξέταση αφορούσε ένα 80 χρονο ασθενή με πολλαπλές  αιμορραγίες (μέλαινες κενώσεις) οι οποίες τον οδήγησαν σε επαναλαμβανόμενες νοσηλείες τα τελευταία 3 χρόνια. Η εξέταση αποκάλυψε την παρουσία μιας αιμορραγικής αγγειοδυσπλαστικής βλάβης στο εγγύς τμήμα του λεπτού εντέρου. Στην συνέχεια ο ιατρός πραγματοποίησε στο ιατρείο του στη Μυτιλήνη καυτηριασμό της βλάβης με ένα ειδικό ενδοσκόπιο (εντεροσκόπιο) και τοποθετήθηκαν μεταλλικά ράμματα (κλιπ)                                             στο σημείο της βλάβης για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα υποτροπής.

1