POEM-Αντιμετώπιση Αχαλασίας

Τι είναι η αχαλασία;


Πρόκειται για ένα σπάνιο νόσημα όπου για άγνωστη μέχρι τώρα αιτία καταστρέφονται οι νευρικές ίνες οι οποίες είναι υπεύθυνες για την χάλαση (χαλάρωση) του κάτω σφιγκτήρα του οισοφάγου. Ως αποτέλεσμα, οι τροφές παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ‘’εγκλωβισμένες’’ στον οισοφάγο. Προοδευτικά ο οισοφάγος διερευρύνεται προκειμένου να ανταπεξέλθει στην αυξημένη ποσότητα τροφών και αποκτά μία σιγμοειδή μορφή.


Ποια είναι τα συμπτώματα της αχαλασίας;

Οι ασθενείς αρχικά περιγράφουν δυσκολία στην κατάποση υγρών και προοδευτικά και στερεών. Μπορεί να παρουσιάσουν παλινδρόμηση υγρών ή τροφών όταν ξαπλώνουν, εμετούς ή πόνους στο στήθος. Σε προχωρημένες περιπτώσεις  ο ασθενής παρουσιάζει σημαντική απώλεια βάρους, λόγω υποσιτισμού.


Πως γίνεται η διάγνωση της αχαλασίας;

Mε γαστροσκόπηση, με βαριούχο γεύμα (ακτινολογική εξέταση γνωστή ως οισοφαγογράφημα) και  μανομετρία υψηλής ανάλυσης. Και οι τρεις εξετάσεις είναι απαραίτητες για να γίνει ακριβής διάγνωση και προσδιορισμός του υποτύπου αχαλασίας.

Πολλές φορές είναι απαραίτητες και άλλες εξετάσεις, όπως αξονική θώρακα και κοιλίας προκειμένου να αποκλειστούν άλλες παθήσεις που μιμούνται την αχαλασία.


Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές της αχαλασίας;

Τρεις είναι οι αποτελεσματικές θεραπείες για την αχαλασία. Η διαστολή με μπαλόνι, η χειρουργική μυοτομή κατά Heller, και η ενδοσκοπική μυοτόμη (γνωστή ως POEM).


Ποια είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία;


Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι και οι 3 θεραπείες είναι εξίσου αποτελεσματικές. Γι’αυτό και η επιλογή εξαρτάται από την εμπειρία του ιατρού, την γενική κατάσταση του ασθενούς και το ιστορικό του.


Η διαστολή με μπαλόνι απαιτεί 3 συνεδρίες. Παρουσιάζει σημαντικό ρίσκο διάτρησης όταν δεν πραγματοποιείται από έμπειρο προσωπικό. Η αποτελεσματικότητα της είναι εξ’ισου καλή με την χειρουργική θεραπεία.


Η POEM είναι η πλεον σύγχρονη θεραπεία της αχαλασίας η οποία έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας και αποτελει κύριο θέμα των επιστημονικών συναντήσεων γύρω από την αχαλασία. Ο λόγος είναι ότι επιτρέπει στον ιατρό να πραγματοποιήσει μυοτομή (τομή του μυός του οισοφάγου) χωρίς να χρειαστεί χειρουργική τομή με νοσηλεία 24-48 ωρών με την βοήθεια γαστροσκοπίου. Απαιτεί εξοικείωση με την χρήση μικρομαχαιριδίων και τεχνικών αφαίρεσης όγκων στομάχου - παχέος εντέρου από ιαστρούς με την αντίστοιχη μακροχρόνια εκπαίδευση. Η αποτελεσμάτικοτητα είναι εξίσου καλή με την χειρουργική θεραπεία (80% αποτελεσμάτικότητα τα πρώτα 3 χρόνια) και ο χρόνος νοσηλείας μικρότερος. Δεν περιορίζεται από την ηλικία του ασθενούς ούτε από προηγούμενες θεραπείες αχαλασίας. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και σε ασθενείς όπου οι άλλες επεμβάσεις απέτυχαν (διαστολές, χειρουργική μυοτομή).

521626 orig


Μυοτομή κατά Heller. Πρόκειται για μία λαπαροσκοπική επέμβαση που πραγματοποιείται από χειρουργούς εξειδικευμένους στην αντιμετώπιση της αχαλασίας. Τα μακροχρόνια αποτελέσματα είναι ισοδύναμα με τις άλλες τεχνικές. Θεωρητικό πλεονέκτημα έναντι της τεχνικής POEM είναι ότι μπορεί να συνδιαστεί με επέμβαση για την πρόληψη της παλινδρόμησης που παρουσιάζεται σε ασθενείς μετά από POEM.


O κ.Μαυρογένης εκπαιδεύτηκε στην τεχνική POEM  και στις παρεμφερείς τεχνικές με μικρομαχαιρίδια (ESD) στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Saint Luc (Βρυξέλλες) από τους πρωτοπόρους σε αυτές τις επεμβάσεις Pr Piessevaux και Pr Deprez. Από τον Μάρτιο του 2016 συνεργάζεται με το Νοσοκομείο Mediterraneo στην Γλυφάδα για περιστατικά επεμβατικής ενδοσκόπησης.

 Τηλ. επικοινωνίας 6984121212, 2115009500-εσωτερικό 600 (Mediterraneo  Hospital), 2251055557 (Μυτιλήνη), email: mavrogenis@gmail.com.