1) Τι είναι η κολονοσκόπηση;
Είναι η εξέταση του παχέος εντέρου με τη βοήθεια ενός εύκαμπτου ενδοσκοπίου το οποίο ονομάζεται κολονοσκόπιο. Το κολονοσκόπιο διαθέτει κάμερα και ειδικό κανάλι για την είσοδο μικροεργαλείων τα οποία επιτρέπουν την λήψη δειγμάτων, την εκτομή πολυπόδων και την αντιμετώπιση αιμορραγιών. Για να γίνει η κολονοσκόπηση, πρέπει να καθαρίσει το παχύ έντερο από το περιεχόμενό του. Γι’αυτό, την παραμονή της εξέτασης πραγματοποιείται καθαρισμός του εντέρου με τη λήψη καθαρτικών.
2) Πότε κάνουμε κολονοσκόπησεις;
Η κολονοσκόπηση πρέπει να γίνεται προληπτικά από την ηλικία των 45 ετών ανεξάρτητα από την παρουσία συμπτωμάτων ή όχι με την ίδια λογική που γίνεται και προληπτική μαστογραφία στις γυναίκες. Στόχος της εξέτασης είναι να εντοπιστούν οι μικροί και μεγάλοι πολύποδες και να αφαιρεθούν. Με την αφαίρεση των πολυπόδων προλαμβάνεται ο καρκίνος παχέος εντέρου. Επιπλέον, κολονοσκόπηση πρέπει να κάνουν όσοι ασθενείς έχουν χαμηλή φερριτίνη, και όσοι βλέπουν αίμα στα κόπρανά τους. Ποτέ δεν αποδίδουμε το αίμα στα κόπρανα στις αιμορροίδες αν δεν πραγματοποιηθεί κολονοσκόπηση. Δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που παράλληλα με τις αιμορροίδες έχουν και πολύποδες που αιμορραγούν μέσα στο έντερο. Επίσης κολονοσκόπηση διενεργείται σε ασθενείς με διάρροιες, ανεξήγητους πόνους στην κοιλιά, μετεωρισμό (φουσκώματα) και σε όσους έχουν συγγενείς με πολύποδες ή καρκίνο παχέος εντέρου.
3) Πως γίνεται η προετοιμασία για κολονοσκόπηση;
Το πιο σημαντικό βήμα για μία αξιόπιστη κολονοσκόπηση είναι η κατάλληλη προετοιμασία. Τρεις μέρες πριν την εξέταση θα πρέπει να αποφεύγονται οι φυτικές ίνες, δηλαδή φρούτα και λαχανικά. Την παραμονή της εξέτασης χορηγούνται καθαρτικά με τα οποία θα γίνει ο καθαρισμός του παχέος εντέρου. Αυτή τη μέρα ο ασθενής μπορεί να φάει κάτι ελαφρύ (πχ κοτόσουπα, ζελεδάκια, σούπες). Ασθενείς με χρόνια δυσκοιλιότητα η ιστορικό ατελούς προετοιμασίας σε προηγούμενη εξέταση χρειάζονται ιδιαίτερη προετοιμασία σε συνεννόηση με τον ιατρό τους.
4) Πως γίνεται η εξέταση;
Η εξέταση γίνεται με την χορήγηση μέθης και αναλγητικών φαρμάκων με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι επώδυνη για τον ασθενή. Το είδος και η δοσολογία των φαρμάκων καθορίζονται ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το ατομικό ιστορικό και την την εκτιμώμενη διάρκεια της εξέτασης. Το ενδοσκόπιο προωθείται προσεκτικά μέχρι το τυφλό/τελικό ειλεό. Στη συνέχεια γίνεται ενδελεχής έλεγχος των τοιχωμάτων του εντέρου και πλύση/αναρρόφηση των ακαθαρσιών που υπάρχουν. Αν βρεθούν πολύποδες συνήθως αφαιρούνται κατά την διάρκεια της εξέτασης.
5) Ποιά είναι η διάρκεια της εξέτασης.
Ο χρόνος ποικίλει από 20 λεπτά μέχρι και 1 ώρα. Παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το ιστορικό προηγούμενων επεμβάσεων στη κοιλιά, η ποιότητα της προετοιμασίας, ο αριθμός των πολύποδων επηρεάζουν την διάρκεια της εξέτασης
6) Ισχύει ότι η κολονοσκόπηση είναι επώδυνη;
Η κολονοσκόπηση ΔΕΝ είναι επώδυνη διότι πραγματοποιείται με μέθη. Ο ασθενής κοιμάται κατά την διάρκεια της εξέτασης οπότε και δεν αντιλαμβάνεται την παρουσία του κολονοσκοπίου στο έντερό του.
7) Τι γίνεται μετά την εξέταση
Μετά το τέλος της εξέτασης, ο ασθενής παρακολουθείται στην αίθουσα ανάνηψης για 30 λεπτά με μία ώρα. Στη συνέχεια μπορεί να αποχωρήσει με συνοδεία. Επειδή τα χορηγούμενα φάρμακα επηρεάζουν τα αντανακλαστικά και τα επίπεδα συνείδησης, απαγορεύεται η οδήγηση μέχρι και την επόμενη μέρα το πρωί καθώς και η λήψη σοβαρών αποφάσεων. Είναι επίσης πολύ σημαντικό μετά την κολονοσκόπηση να γίνει σωστή αναπλήρωση υγρών (νερό, σούπες, χυμοί, τσάι κτλ).
8) Πότε πρέπει να γίνει επανέλεγχος
Η κολονοσκόπηση επαναλαβάνεται συνήθως ανα 5-10 χρόνια. Εξαίρεση αποτελούν οι ασθενείς με πολύποδες παχέος εντέρου ή με ελκώδη κολίτιδα/νόσο Crohn. Σε αυτούς του ασθενείς ο έλεγχος καθορίζεται ανά περίπτωση.
Ο Γιώργος Μαυρογένης πραγματοποιεί πολυπεκτομές τόσο στο ιατρείο του όσο και στην ιδιωτική κλινική Mediterraneo στην Γλυφάδα. Τηλ 6984121212, 2251055557, 2115009500 (εσωτ. 600)